Nu har jag äntligen lagat diskmaskinen!Bosch diskmaskin

Det krävdes två försök. Försök 1 var inge vidare… Jag drog ut diskmaskinen och skulle kolla under och på baksidan av maskinen var tanken Men när väl diskmaskinen var framme så såg man inget under eller bakom maskinen Botten på maskinen var formgjuten plast… Så den åkte in igen under bänken.

Problemet med maskinen är, eller var att det smällde oroväckande ifrån ledningarna när den skulle fylla maskinen med vatten. När maskinen nästan var färdigfylld började den att slå av och på vattnet hela tiden, först 4-5 ggr. För att efter en tid öka till betydligt mer, den väckte till och med mig på natten några ggr…

Inne i diskmaskinenSå jag gjord ett försök till, ut med maskinen, och efter lite funderande så skruvade jag bort sidoplåtarna och ta-da! Där fanns det slangar och prylar! Bara att provköra för att se vad som händer!
Det visade sig att en flottör började stänga och slå på vattnet när tankarna på sidan var fulla och vattnet skulle rinna in i maskinen. Den röda saken på bilden är flottören.
Jag rev bort allt, det sprutade lite vatten (typ hej vilt) ett tag, men det gick bra till slut endå… Jag gjorde rent behållaren där flottören satt men såg inget fel på den direkt.

ProppMen innan jag skruvade ihop allt igen så kom jag på att jag bör nog kolla slangen som går in i maskinen, en skruvmejseln pekar på. Japp i den var det lite klägg, typ lite stopp då! Det som ligger och simmar i hinken är slemproppen!

Nu går diskmaskin tyst och bra, och jag får sova på nätterna.

Andra bloggar om: , ,

Etiketter: ,

64 kommentarer till “Lagning av diskmaskinen”

 1. Johan skriver:

  Tack för tipset! Slangen var full med klegg. Jag gjorde rent den och nu går maskinen tyst och disken är ren.

  Det ser dessutom ut som att rensningen av slangen även löste ett annat problem. Vi har en längre tid tyckt att vattnet i köket luktat och smakat unket då kranen inte använts på en stund. Vi fick alltid spola ur den för att få bort den unkna smaken. Det är borta nu!

  Det verkar vara så att smörjan som satt i slangen spred den unkna lukten till vattenkranen. Vi har alltid funderat på varför det bara var vattent i kökskranen som smakade unket. Nu tycks vi fått förklaringen.

 2. Lars L skriver:

  Du tycks ha gjort en stor del av mänskligheten en tjänst Henrik! Samma problem hos oss – och samma ganska enkla lösning! Rensade ur slangen, samt också bakvägen upp i plastdelarna, med installationstråd för el samt piprensare (ibland i kombination). Nästa gång jag knäcker nåt klurigt problem, får jag skriva om det på nätet så kanske jag kan hjälpa nån annan!

 3. Johan skriver:

  Hej,

  Jag har haft problem länge med min Siemens. Har tidigare gjort rent den ”lilla slangen” som på dessa Siemens maskiner sitter bakom fronten. Men förra gången hittade jag också tanken på sidan och flottören. Den gången orkade jag inte ta bort den och göra rent, men nu har jag gjort det. Det klonkande ljudet försvann också för mig och nu verkar den funka som den ska igen. Undrar hur många som bara köper en ny maskin, helt i onödan?

  /Johan

 4. Rene skriver:

  Hej, såg dina tidigare tips på lagning av diskmaskin så jag tänkte fråga om du kanske har några tips kring det här problemet
  Har av misstag med ett vasst föremål (kniv som tyvärr var felplacerad) borrat hål i väggen. Väggen verkar vara av plast eller lätt aluminium. Han man täppa det hålet med något ? Exp tejpa med något där bak (dra ut maskinen) och vad i så fall kunde vara lamplight att använda?
  Känns lite onödigt att bytta ut hela innanmätet (blir alla tre sidor då plasten / väggen är u-formad) eller i övrigt byta ut till ny maskin för detta.
  Tack på förhand.
  Mvh

  • Lovisa skriver:

   Hej, hur gick det med din maskin? Jag har i stort sett samma problem (någon har tappat en kniv ned på diskmaskinen när luckan var uppe så det blev ett hål) och hoppas därför ivrigt att någon sitter inne på en bra lösning! (Lödning, tejp, silikon?)

 5. Kim skriver:

  Stort tack för tipset! Har också en Siemens och precis som för övriga så var lilla slangen full med klegg och tank och övrig apparatur på sidan fick sig också en behövlig rengöring.
  Grundproblemet i min maskin var igensatta ledningar som fick vatten att rinna över i tankens överfyllningshål vilket aktiverade flottören i botten som i sin tur gjorde så att avloppspumpen gick hela tiden.
  Nu fungerar maskinen som den skall och klonkandet i rören som jag dragits med i 1,5 år (sen vi tog över huset) är borta :)
  MYCKET NÖJD!

  // Kim

 6. Peno skriver:

  Det är mycket smuts upp i vänstra hörnet också om man ser din bild.
  Här kan man se hur en tysk gör.
  https://www.youtube.com/watch?v=c9P4A-SuuY0#t=434.214552

 7. Rebecca skriver:

  Tack snälla för tipsen. Jag och mannen har demonterat diskmaskinen och hittade en massa klegg. Nu funkar den klockrent!

 8. AGne Rustan skriver:

  Läckande pumpaxelpackning till avloppspump i diskmaskin Cylinda 1302 inköpt 1992.
  1) Går det att byta packning. Reservdelar saknas till Cylinda 1301?
  2) Kan man linda en garntråd runt axeln i pumphuset som trycks mot packingen och tätar.
  3) Kan man pressa in något fett (förslag till sort! Måste det vara vattenfast?) och täta läckan från pumphuset?
  4) Finns det några proffs i Luleå-Bodenområdet som klara att täta läckan.

 9. Tim skriver:

  Grym guide – nu kan även jag fixa maskinen

 10. Martin skriver:

  Hej Henrik! Jag misstänker att jag har samma problem som du med slempropp i slangen som sitter vid flottören. Min flottör var rejält geggig. Hur fick du loss slangen så att du kunde göra fri slemproppen?
  …Nu fick jag bort en del av fronten längst ned och kunde pilla bort slangen. Tyvärr helt rent. Min maskin spolar riktigt slött. Droppar och strilar lite men ingen rotation på spolarmarna. Måste vara något annat fel men jag vet inte vad.

 11. hans lindquist skriver:

  Om diskmaskinen inte släpper ut vattnet kan man pröva följande ”quisk fix” som kan hjälpa. Omväxlande sug och blås kraftigt i utloppsslangens bortre ända. Eventuellt hörs ett gurglande ljud i maskinens inre regioner. Testa därefter. Avslutningsvis – gurgla dig själv (OBS utan maskindiskmedel) för undvikande av råttsmak i munnen och bränna i halsen.