Nu har jag äntligen lagat diskmaskinen!Bosch diskmaskin

Det krävdes två försök. Försök 1 var inge vidare… Jag drog ut diskmaskinen och skulle kolla under och på baksidan av maskinen var tanken Men när väl diskmaskinen var framme så såg man inget under eller bakom maskinen Botten på maskinen var formgjuten plast… Så den åkte in igen under bänken.

Problemet med maskinen är, eller var att det smällde oroväckande ifrån ledningarna när den skulle fylla maskinen med vatten. När maskinen nästan var färdigfylld började den att slå av och på vattnet hela tiden, först 4-5 ggr. För att efter en tid öka till betydligt mer, den väckte till och med mig på natten några ggr…

Inne i diskmaskinenSå jag gjord ett försök till, ut med maskinen, och efter lite funderande så skruvade jag bort sidoplåtarna och ta-da! Där fanns det slangar och prylar! Bara att provköra för att se vad som händer!
Det visade sig att en flottör började stänga och slå på vattnet när tankarna på sidan var fulla och vattnet skulle rinna in i maskinen. Den röda saken på bilden är flottören.
Jag rev bort allt, det sprutade lite vatten (typ hej vilt) ett tag, men det gick bra till slut endå… Jag gjorde rent behållaren där flottören satt men såg inget fel på den direkt.

ProppMen innan jag skruvade ihop allt igen så kom jag på att jag bör nog kolla slangen som går in i maskinen, en skruvmejseln pekar på. Japp i den var det lite klägg, typ lite stopp då! Det som ligger och simmar i hinken är slemproppen!

Nu går diskmaskin tyst och bra, och jag får sova på nätterna.

Andra bloggar om: , ,

Etiketter: ,

64 kommentarer till “Lagning av diskmaskinen”

 1. Martin skriver:

  Ha ha Tack!
  Jag gjorde som du, men jag satte ihop allt i tron att det inte kunde sitta skit i den korta slangen som ställde till så mycket.
  Nu idag så gogglade jag på; diskmaskin laga och Bosch, hittar din sida med bilder som är samma som min maskin, men med den skillnaden att du inte gav dig lika lätt.

  Så ikväll så rensade jag den lilla skiten i den korta slangen och diskmaskinen blev som ny.

  Imorgon bitti skall jag ringa reparatören och säga att han inte behöver komma. Det tog ju ett tag innan jag ringde (jag e ju själv elektriker) och jag spar minst 850:- spänn.

  Tack Henrik, jag e skylldig dig något!

 2. Lars skriver:

  Så jävla kungligt! Funkar hur bra som helst. 1100 spänn i reparationskostnader sparade!

  Jag hade lite problem med att få loss slangen men det går bara man ruckar på den. Tryckte fast den så hårt jag kunde sedan, bara att hålla tummarna för att det håller utan att läcka…

  Sedan lade jag märke till en jäkla massa skit har fastnat i vänstra övre hörnet i tanken och ser att det ser ungefär likadant ut på din bild. Inget att göra åt antar jag, tanken känns som mission impossible att komma åt…

  Tack för bra guide!

 3. Robert skriver:

  Tack!

  Om du visste hur mycket jag hållit på och mekat med min diskmaskin… och så hittar jag din sida med lösningen och bra bilder dessutom.
  Nu är den som ny igen!

  /Robban

 4. Micke skriver:

  Fantastiskt! Inte exakt likadan maskin, men ditt tips funkade klockrent även på min maskin. Det var inte mycket skräp/gegg i varken behållare eller slang i min maskin, men efter isärplockning, rengöring och spolning med vattenslang fungerar den som ny igen! Tack för ett utmärkt tips!

  (Fick en lite större plastbit över vid monteringen, men maskinen funkar ändå :-) )

 5. Mia skriver:

  Tack för hjälpen! Min maskin pumpade inte ut vattnet! Började kolla avloppsslangen , sen plocka bort sidan på maskinen men allt satt väldigt trångt vid pumpen så jag tog istället min damsugare/ vattensugare och tömde först avloppet i maskinen med den och sög även bakvägen slangen vid avloppet!! Maskinen fungerar!! Yieppie vad skönt! Andra gången som jag klarar det själv!! :-) )tack

 6. Carl skriver:

  Tusen tack för hjälpen! Det lilla röret var nästan helt igensatt. Nu går den som när den var ny!

 7. Richard skriver:

  Tack!! Var en hårsmån från att beställa en ny så för mig sparade du 6 papp typ… Nu går den rackaren som aldrig förr :)

 8. Stefan skriver:

  Tack!!!

  Hade haft ut maskinen (45 cm bred Bosch), försökt hitta en väg in den, googlat, gett upp, gått o lagt mig, farit på jobbet, kommit hem, googlat, sökt på vad nya kostat, svurit över vad dyrt det skulle bli, dragit fram den, gett upp, googlade igen, hittat din sida och löst problemet!

  Vår maskin slutade få övre korgen helt ren, var kvar matrester lite här o där. Samtidigt hade jag tänkt på att den slog av och på fyllningen var 5:e sekund sista tiden.

  Jag lyckades rensa slangen utan att ta isär den, ända fram till flottören med ett buntband. Efter det slog den endast av och på 4-5 grr innan den blev full. Sen fick jag snilleblixten att försiktigt föra in en bit av en maskindiskmedel-tablett upp till flottören, fyllde inne i maskinen med ca 55-gradigt vatten så att jag såg att det blev fullt runt flottören. Väntade i 10 minuter och startade en fyllning. Vart inte helt rent men NU fyller maskinen i ett svep! Tack än en gång!

 9. Nisse skriver:

  Tack för tipset Henrik. Rensade min Siemens på samma sätt som du beskrev och nu går den som den ska utan tryckstötar och skitig disk. Suveränt!

 10. Frans skriver:

  Instämmer i hyllningskören ovan. Funkade helt klockrent på min Bosch. Synd att jag inte hittade hit direkt, utan först på 3dje försöket. Detta verkar ju vara ett typ-problem! Säkert en kassako för diskmaskinsreparatörer.
  Tack!

 11. Jonas skriver:

  Ja vad ska man säga. Våran diskmaskin fick rören och smälla ordentligt. Har pratat med många olika rörmokare. Alla har sagt att maskinen är kass. Och att rören i väggen är loss. Hittade fin sida, gjorde som du… Maskinen är som ny. :-) Tack så mycket.

 12. Joakim skriver:

  Tackar!!!!!

  Har en Siemens inbyggnadsmaskin.

  Den blev som ny när jag plockat isär den och gjort rent.

 13. Andreas skriver:

  Tack för tipset.

  Min maskin har gått från att smälla i vattenledningarna
  till att inte fylla vatten alls..

  Efter rengöring funkar den toppen igen.

 14. Johan skriver:

  Stort tack för tipset. Har en Siemens diskmaskin som funkat bra men där det har smällt mycket i rören. Nu är den tyst som en viskning igen.

 15. Hannes skriver:

  Henrik!
  Ställer in mig i tack-ledet.
  Kan också tipsa om att man kan behöva fylla på vatten i maskinen ”för hand” efter att ha tömt alla rör och grejer på baksidan. Efter jag gjort rent enligt Henriks instruktioner sög ej maskinen in nytt vatten men det löstes alltså med att själv fylla på inne i maskinen för att få tryck igen. Bosch.

  Återigen tack Henrik, bidrar till mitt kvinnliga självförtroende att lösa dessa grejer själv…

 16. Ola skriver:

  Hej Henrik!
  Tack för bra blogginlägg om lagning av diskmaskin! Jag är i samma sits och har kommit fram till punkten där du skriver ”jag rev bort allt”. Jag är inte lika modig/kunnig kanske, så har du möjlighet att mer i detalj beskriva hur denna rivning gick till är jag tacksam! Det är ju en del bräckliga plastbitar som jag är rädd att ha sönder.
  mvh Ola

  • Henrik skriver:

   Trevligt att så många hittat hit till sidan!

   Jag kommer tyvärr inte ihåg hur jag nu skruvade bort sidan. Men vill minnas att det inte alls var svårt att få bort plåten.

   På den igen!

 17. Jonas skriver:

  Tack!
  Hade två problem. Min bosch hade under en tid ”stonkat” när den tog in vatten som jag hade tänkt undersöka. Sedan igår så gick inte tvättprogram att slutföra, slutade alltid med 1 minut kvar.
  Gjorde som ovan och båda problemen försvann.
  Ett tips kan även vara att skruva bort plåten under luckan på framsidan för att kunna ta loss slangen helt på ett enkelt sätt. Såg inte hur mycket smuts det var föränn jag hade tagit ur slangen helt.
  Sidoplåten som är borttagen i bilden ovan tar man bort genom att öppna luckan och ta bort två skruvar på vänster sida framifrån, en uppe och en nere. På min satt de lite dolda bakom den vita listen. Så fort skruvarna var borta så känner man att sidoplåten är lös och får lirka lite för ta loss den.

 18. Staffan skriver:

  STORT TACK!

  Sparade mycket tid att kunna gå direkt på problemet, skit i slangen ! Var kanske täppt till en tredjedel men det räckte tydligen för att få problem…
  Hade också smällar i rören när maskinen fyllt nästan klart.
  Kan bara instämma i hyllningskören!

 19. Michael skriver:

  Mitt problem var att det fyllde på droppvis med vatten bara. Slängde man i vatten direkt i maskinen verkade den pumpa runt och sedan tömma som den skulle. Följde anvisningarna och nu verkar det funka på riktigt igen.

  En kommentar till att få loss slangen är att det bara är att dra den rakt utåt. Den är inte fastspänd på något sätt. Sedan fick jag känna på den knöliga delen när den var helt isatt igen.

  Nu får man hålla tummarna att det inte läcker och sedan få dit frontplåt och sidoplåt. Därefter på in med maskinen under skåpet igen.

  Tackar även jag.

 20. Ove skriver:

  Tack Henrik för en tydlig instruktion och tydliga bilder!

  Precis som Michael så kunde man få maskinen att diska rent om man hällde in ett par liter vatten i början av programmet och ett par liter i slutet. Men så kan man ju inte hålla på.

  Jag hade inte en hel propp i röret, men det räckte för att inte det skulle komma tillräckligt med vatten i maskinen. Jag provkörde med sidoluckan av, och då var det tydligt att när det är ”stopp” i slangen så stiger den röda flottören som stänger vattnet och startar avloppspumpen. Ett översvämningsskydd helt enkelt.

 21. Andy skriver:

  Ni som har haft detta problem, gör ni aldrig rent maskinen eller diskar ni bara?

 22. Michel J skriver:

  Hej ,, min diskmaskin tar in vatten sedan tömmer den igen. Och så håller den på hela tiden !Någon som vet vad felet är.

 23. Swerker skriver:

  Jag har en längre tid haft problem med min Bosch diskmaskin
  Det började med att torkfunktionen uteblev Sen efter ett tag så blev det väldigt korta disktider för att sen började det ”smälla i rören” vid vattenpåfyllning Det var ju avloppspumpen som startade å stannade
  Hittade denna sidan en dag efter jag haft isär min maskin men inte gjort mer än ordentligt rent i avloppsslangarna å även haft bort vattentanken innanför sidoplåten
  Efter att ha läst igenom denna sidan blev det att riva ner en gång till men tog isär ytterligare hela ventilen med flottören

  http://www.teamhack.de/download/wassertasche.pdf

  Detta var en sida till jag hittade Ventilen visas där på bild nr 6
  När jag plockat bort alla brytare flottör å till sist plastbiten som syns som svart innanför plasten kunde jag komma åt att rengöra geggan som såg likadant ut på min maskin som på bilden
  I den grova slangen hade jag inte mycket gegga Det var i ventilen problemet satt
  Efter detta har maskinen fungerat perfekt Fyller vattenutan smällar Torkar som den ska och disktiderna är tillbaks till nästan som från den var ny
  Det enda är att automatprogrammet är något kortare
  Här är huvudsidan där jag hittade pdf filen

  http://teamhack.de/index.php
  Här finns ytterligare en del matnyttigt

  Tack Henrik för en mycket bra sida som sparat mycket pengar

 24. Sebbe skriver:

  Min BOSCH Silence Plus vägrade tömma sig. Jag kunde inte ens höra att pumpen brummade som om den försökte. Jag rev maskinen precis som i artikeln. Hittade ingenting — allt var rent och fint utom i vattenfickans övre vänstra hörn, urrrrk. Verkar vara ett naturligt tillstånd för denna modell. Tittade en sista gång i pumpen och hittade en nötskalsbit i impellern. Hur kunde jag missa den?

  Skruvade ihop alltihop och nu går maskinen som en klocka igen. Lärde mig att kolla de enkla felen innan jag ger mig på de krångliga.

 25. Gabriel skriver:

  Tack för en fantastisk guide och Swerker för länkar till tyska guider. Nu kom skoltyskan till användning!
  Snabbprogrammet gick igenom och nu är det bara att hoppas att det funkar när jag kör fulla programmet.

 26. Ulf Persson skriver:

  Tack
  Bra o saklig info.
  /Ulf

 27. Gabriel skriver:

  Hej igen. Tyvärr la min maskin av igen idag. Bara att öppna upp och pilla :)
  Jag undrar om någon vet hur man öppnar så att man kan ta lös slangen som Henrik pekar på med skruvmejseln.
  Min maskin ser som Henriks men framsockeln verkar vara gjuten ihop med övriga maskinen. Dessutom sitter det en svart plastskruv på sockeln mitt fram. Vet någon vad den gör?

  • Lasse Nilsson skriver:

   Du behöver nog inte ta loss framdelen. Öppna luckan. I liste på vänte sida sitter det två skruv. Skruva ur dem. Lyft sidoplåten och dra utåt. Böj ner plåten. Nästan 90 grader och ta bort den. Då ser du Slangar enligt bild. Diskade nu. Och lika rent som när maskinen var ny!
   Kom på vad du menar nu..
   Den ställer höjden på bakänden av maskinen så du kan få den i våg!

 28. Lasse Nilsson skriver:

  TACK TACK TACK!!!!
  Har haft isär maskinen minst 5 ggr. Har gjort rent bergochdalbane-röret. Men det har hjälpt föga. Kaustiksoda! Samma resultat. Kollat i slangen och kört igenom kabeldragare, men inget stopp! Nu tog jag papper på; och plopp! så kom en massa klägg!
  BOSCH har gjort det igen!
  Varför använda spiralslang så att skiten fastnar? URKORKAT!
  Har bara haft problem med Boschprodukter. I tvättmaskinen lossade hela trumman i sina fästen! Har aldrig hört talas om liknande innan. ALDRIG MER BOSCH eller PHILIPS i mitt hem. Brukar kalla Philips för; FEL-ips! Vad ska man kalla Bosch????

 29. Björn skriver:

  Tackar
  Har en Siemens som gått i ca 9 år och som sista tiden
  Börjat ”slå” mer och mer i slangarna. Följde din beskrivning
  och mycke riktigt stopp i röret som du beskrev.
  Plockade isär och rengjorde. Och nu funkar det finfint igen.
  Tack för tipset.
  Trevlig midsommar

 30. Håkan skriver:

  10 Tusen Tack
  Semestern räddad, en 9 år gammal Siemens som gått dåligt sista veckorna kladdig och fet disk efter färdigt program. Efter besök hos släkt under midsommarhelgen insåg jag att det inte gick att förneka det dåliga disk resultatet. Åkte till Elgiganten och Media Markt servicenivån var låg så jag åkte hem och gjorde en sista sökning på nätet och fann denna underbart enkla och tydliga instruktion. Nu har maskinen gått 3 gången och diskat porslinet som inte blivit rent sista tiden, nu med perfekt resultat. Förhoppningsvis går maskinen några år till en besparing på 10′ inkl installation.

 31. Claes skriver:

  Tack Henrik för bra tips och bilden. Jag hade precis samma fel.
  /claes

 32. Magnus skriver:

  Helt otroligt att man hittar denna sida och att det var felet.
  Som ny.
  Trodde att det var dags för en ny för en massa tusenlappar.
  Tack !

 33. Fredrik skriver:

  Fan va nice. Surat hela kvällen då maskinen la av. Men googlade lite och hittade din sida och 30 minuter senare diskar den som en klocka. Dessutom slår det inte i rören. Tackar ödmjukast.

  M.v.h

 34. Joakim skriver:

  Superfint tips! Tog isär modulen där flottören sitter och gjorde helt rent. Tog bort slangen helt och diskade ur den, som många ovan rekommenderade.

  Lyckades dock inte få bort klegget uppe vänstra hörnet av vattenbehållaren, men maskinen verkar fungera helt perfekt ändå. Hade glömt bort hyr tyst den kunde gå…

  Tack än en gång!

 35. Magnus skriver:

  Tack för hjälpen!
  Helt otroligt, jag hade samma fel på min 13år gamla Bosch diskmaskin. Fast frun blev lite sur för att vi inte fick anledning att köpa ny diskmaskin ;.)
  /Magnus

 36. Jesper skriver:

  Skönt att frugan är sur för en sådan anledning Magnus. Jag sitter själv med en arg drake som vill köpa ny maskin istället för att felsöka och laga. Jag har en siemensdiskmaskin som inte fyller på vatten. Jag har testat att slänga i 2l vatten manuellt och den verkar diska normalt efter det. Ska kolla om den tömmer som vanligt med om en stund…det tar lite tid att köra programmet. Sen blir det dags att försöka få loss plåten och hitta något rör att rensa. Hoppas att detta kan lösa mitt problem också…

 37. Mikael skriver:

  Grymt bra, var inställd på att byta maskin (efter att konstaterat att aquastop funkade), men så fick jag rensat skiten i den beskrivna slangen och så lirar maskinen som den skall igen. Gott!!!!!

 38. Niklas skriver:

  Även jag har haft en del antydningar till detta att skaffa ny diskmaskin från min dra.. Bättre hälft. Vi har en Bosch. När den börjar diska dåligt så tar jag ur silarna nere inne i maskinen. Jag suger upp kvarvarande vatten med en trasa. Sedan skruvar bort en plastbit med bits t20 alt t25. Då ser jag ”propellern” där nere. Ibland har det suttit fast något. Nere där finns två hål som man kan peta in fingret i o känna efter om det finns klägg. Sedan tar jag bort slangklämman från avloppslangen där den går in i vasken. Jag blåser i den baklänges in i maskinen och då kan klägget landa inne i maskinen. Jag kan trycka in lite diskmedel i slangen efter jag blåst. Sedan återmonterar jag allt. Kör maskinen tom med en ”diskmaskinstvätt” som finns att köpa.
  Sedan brukar den fungera ett år innan den börjar diska sämre igen. Fantastisk sida. Tack!

 39. David skriver:

  Har en Bosch med kanske 9 år på nacken. För ett och ett halvt år slutade maskinen att fungera, började hacka när den skulle ta in vattten och disken blev inte ren. Jag tog bort sidan, drog ut och rengjorde slangen som går in i maskinen och där var det fullt med klägg. Testade och den gick igång direkt!
  Idag blev det strul igen. Letade upp sidan och mindes slangen. Den var dock precis som de andra slangarna jag kunde se, helt ren. Jag petade ett par gånger på flottören och bestämde mig för att testköra och se. Inget hände men så petade jag lätt på flottören igen och så drog den igång i full fart. Nu går den som om den var nyfödd! Konstigt men svårare var det inte :) . Tack åter en gång!

 40. Jonas skriver:

  Någon som har lösning på luckan för diskmedlen? Min skjutlucka stängs inte och diskmedlet hoppar ut i försköljfasen. Kan man hoppa över försköljningen med någon knapptryckning och bara kasta in diskmedlet? Jag hade även ovanstående problem som jag lagat, vilket jag tror beror på att diskmedlet alltså inte kommer in i tvättfasen då det hoppar ut i försköljningen. Bosch. 10 år ca.

 41. Joel skriver:

  Mina föräldrar har en Elektro Helios som är ca 10år gammal. Den pumpar ut och tar in vattnet men sen när den ska starta programmet då stannar den. Alla lampor som ska lysa är igång… Vi har dock några gånger lyckats med att få igång den. Vi har öppnat den och rensat ut diverse smuts men inget hjälper. Någon som känner igen sig? Tack för ett bra inlägg Henrik!

 42. HasseP skriver:

  Har en Elektro Helius diskmaskin typ DI 4634, 45cm. Inget vatten kommer in i maskinen. Har rengjort silen som sitter i slangens början, ingen förändring.Kontrollampan för Start/Stop börjar blinka efter några sekunder. Hör inte att vattenventilen för inloppet lår till. Misstänker att vattenventilen är paj. Ska öppna maskinen i morron. Några tips????

 43. Jan Eklind skriver:

  Hej Henrik

  Stort tack för att du sprider denna kunskap. Igår midsommarafton dog vår Siemens 8år gammal. Idag surfade jag på nya maskiner och hade sett ut en ny för 7499 men det var ju stängt idag på Elgiganten.
  Läste manualer trixade och sedan hittade jag denna sida. Tack även till Swerker och denna länk
  http://www.teamhack.de/download/wassertasche.pdf

  Den fungerar igen!

  Glad midsommar!

 44. Kjell Jönsson skriver:

  Luckan för diskmedel på Bosch öppnas ej. Någon som har ett tips? Tack på förhand.

 45. Daniel skriver:

  Tack!
  Tredje gången gillt jag ja min Siemens på sidan så löste jag mitt problem med.
  Efter att ha lossat plåt på vänster och frontplåt kunde jag lätt komma år röret, som precis i ditt fall var helt igenkloggat. Det var svårt att se när jag bara lossat vänster plåt.
  Tack igen för ditt värdefulla tips!

 46. Daniel skriver:

  Tack!
  Tredje gången gillt som jag la ner min Siemens på sidan så löste ditt tips mitt problem med.
  Efter att ha lossat plåt på vänster och frontplåt kunde jag lätt komma år röret, som precis i ditt fall var helt igenkloggat. Det var svårt att se när jag bara lossat vänster plåt.
  Tack igen för ditt värdefulla tips!

 47. Crille skriver:

  Tusen tack, efter att ha rengjort diverse rör och flottörer utan lyckat resultat hittade jag din sida och precis som du beskrev hade det i slangen som skruvmejseln pekar på byggts upp rejält med geggamoja efter 7 års drift.
  Tog bort slangen helt (en hel del vatten rann ut), körde en flaskrensare igenom den och la sen slangen varmvatten med diskmedel i 30min, sköljde och till min stora glädje fungerar maskinen igen!

 48. Agneta skriver:

  Tack, nu funkar vår diskmaskin igen

 49. Micke skriver:

  Tusen tack Henrik för tipset. Nu fungerar Siemensdiskmaskinen igen efter 1 års problem. Maskinen går tystare och disken är renare. Problemet var att slangen hade korkat igen….och jag fick fylla på med vatten hela tiden.

 50. Matte skriver:

  TACK! Efter den smidiga rensningen var jag tvungen att vinkla maskinen så att vattnet rann bort från bottenplattan. Nu funkar den igen!